През 60-те години на миналия век ваканционният курорт Купари в Хърватия

...
През 60-те години на миналия век ваканционният курорт Купари в Хърватия
Коментари Харесай

Изоставен екзотичен курорт в Хърватия очаква своето съживяване

През 60-те години на предишния век ваканционният курорт Купари в Хърватия е бил скъп поради изключителната хубост на плажа и модернистичната си архитектура. Препоръчван е  от туристите като задължителна дестинация. Селището е разположен покрай историческия град Дубровник. 

Основното украшение на комплекса е хотел „ Пелегрин “ - голяма модернистична постройка с повече от 400 стаи, издигната през 1963 година Обявена е за образец на архитектурата, с футуристична фасада и редици бетонни и каменни тераси, гледащи към Адриатическо море. 
По това време хотелът изненадва както специалистите, по този начин и необятната общност. Сградата е емблематична и слага началото на нов вид крайбрежни планове. Дори в настоящето си положение на съсипия, тя привлича внимание и се разпознава. 
Борис Видакович, архитектурен историк 

Според Видакович, Балканската война е поставила завършек на славните дни. 
След като изгуби главната си функционалност, постройката беше оставена да се разпада. Никой не я управлява или ревизира, така че година след година състоянието ѝ се влошава. 
Борис Видакович, архитектурен историк 

В началото на 90-те години на XX век, по време на разпадането на Югославия, курортът е разграбен, обстрелван и опожарен от югославските сили, когато те се изтеглят от региона, изпреварвайки настъпващата хърватска войска. 

През май 2022 година основана в Сингапур хотелска верига поема реконструкцията на Купари. Руски милиардер също финансира възобновяване. Според проекта, новият комплекс ще бъде открит до края на 2025 г. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР